Syrop z mniszka.



Jeszcze są… kwiaty mniszka lekarskiego, z których m.in. można zrobić syrop. Będzie jak znalazł na jesienne słoty i na zimowe przeziębienia. A niektórzy używają go zamiast miodu.
Tylko się spieszmy… zanim obróci się w puch Bo potem już tylko możemy sobie podmuchac dmuchawce
Przepisów na syrop jest wiele. Oto wersja wg której my go robimy:
Składniki:
(powinno powstać z nich ok. 300 ml syropu)
·        Ok. 400g płatków mniszka lekarskiego (samych płatków bez zielonych części kwiatów)
·        0,5 l wody
·        cukier trzcinowy (ok. 250-300g)
·        sok z 2 cytryn
Wykonanie:
Płatki po obraniu odstawiamy na jakiś czas, aby mieć pewność, że opuściły je wszelkie robaki Następnie robimy wywar z płatków – tzn. wkładamy je  do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane kwiaty przykrywamy pokrywką i zostawiamy do następnego dnia. Dobrze, aby się moczyły ok. 12h. Następnego dnia przecedzamy napar przez sitko i wyciskamy kwiatki. Napar zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy, aby się rozpuścił. Potem dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1-1,5h, co jakiś czas mieszając. Gdy zaczyna się pienić, to jest gotowy. Ciepły syrop przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.


Bon appetit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *