Mazurek jaglany na Wesołego Alleluja :)


 
Szukając pomysłu na zdrowego mazurka dla moich Dziewczynek na Wielkanoc, wpadł mi w ręce taki oto przepis, którego oryginał możecie znaleźć tutaj
A oto on, z lekką moją modyfikacją:
Składniki:
o   Na ciasto:
• 200 g mąki jaglanej
• 100 g mąki kukurydzianej
• ½ szklanki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 100 ml wrzątku
• 150 g masła
• 2 łyżki ksylitolu lub ulubionego syropu (np.: z agawy)
• szczypta soli
o   Na wierzch mazurka:
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki karobu (lub kakao)
• 5-6 łyżek syropu z agawy (lub innego ulubionego)
• ok. 250 ml powideł śliwkowych bezcukrowych (1 niewielki słoiczek)
• bakalie do dekoracji, np: płatki migdałów, żurawina, biała morwa, nerkowce, orzech włoski
Wykonanie:
Siemię lniane zmielić w młynku do kawy. Włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem. Wymieszać. Po 2-3 minutach zmiksować blenderem ręcznym. Powinien powstać gęsty „glut”.
Mikserem z hakami wymieszać w misce: mąkę jaglaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, glut z siemienia, masło, ksylitol i sól. Masa będzie dość miękka. Ukształtować kulę i włożyć ja do lodówki na min. 40 min.
Na blasze (lub w formie) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić kształt mazurka, wraz z rantami. Z kawałka rozwałkowanego ciasta można powykrawać wielkanocnymi foremkami ciasteczka, które posłużą nam do dekoracji mazurka. Wstawić ciasto do piekarnika na 180C, na około 15-20 minut, uważając aby się nie przypiekło za bardzo. W przypadku ciasteczek wystarczy im ok. 10 minut. Wystawić i wystudzić.
Masło na polewę roztopić, dodać do niego karob i syrop z agawy. Połączyć, po czym dodać jeszcze powidła i dobrze wymieszać.
Nałożyć masę na mazurek i udekorować ciasteczkami i bakaliami.
Nasz mazurek wygląda tak:

No to… Wesołego Alleluja
I bon appetit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *