Zapiekanka makaronowa z soczewicą i mix’em warzyw.



Kocham jeść! I taka mnie naszła refleksja, że tyle pysznego i zdrowego jest jedzenia na świecie i tak by mi się chciało wszystkiego spróbować… mruuuuu… takich różnych smaków… No, z tym „wszystkiego” to oczywiście przesadzam bo chociażby w moim przypadku produkty mięsne odpadają, ale rzeczywiście popróbowałabym wielu smakowitości… a ileż smaczniuchów bym sama zrobiła… Tylko nie da się wszystkiego na raz zjeść bo… gdzie to wszystko zmieścić! No to cóż… działamy metodą małych kroków, a z biegiem czasu będzie przybywać doświadczeń oby tylko nie zbędnych kilogramów
Dzisiaj zapraszam na kolejny autorski przepis na: 
Zapiekankę makaronową z zieloną soczewicą i mixem jesiennych warzyw.
Składniki:
·        180g makaronu żytniego pełnoziarnistego (ew. orkiszowego lub owsianego) – np.: świderki
·        180g makaronu kukurydzianego GMO Free – np.: świderki
·        0,5 szkl. zielonej soczewicy
·        250g dyni
·        1 czerwona papryka
·        200g cukinii
·        3 nieduże karczochy
·        6 małych pieczarek
·        3 duże pomidory
·        5 małych ząbków czosnku
·        zioła prowansalskie, sól, pieprz – do smaku
·        olej rzepakowy nierafinowany – odrobina do podduszenia warzyw
·        ok. 250g żółtego sera – startego
·        ok. 100g oliwek czarnych i zielonych – posiekanych oraz całych do dekoracji
·        0,5l przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Makarony oddzielnie gotujemy i przelewamy zimną wodą. Gotujemy też zieloną soczewicę (najlepiej namoczyć ją przez ok. 0,5h we wrzątku, a potem gotować przez następne ok. 0,5h). W międzyczasie wszystkie warzywa (tzn. dynię, paprykę, cukinię, karczochy, pieczarki, pomidory) kroimy w kosteczkę i dusimy na odrobinie oleju i wody. Na koniec, gdy są już miękkie, to dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz przyprawy – do smaku. Gdy mamy już wszystkie składniki (tzn. też starty ser i posiekane oliwki), to bierzemy naczynie żaroodporne (u mnie wielkości m.w. 20 x 30cm) i układamy w nim po kolei warstwy: 
1.      Makaronu żytniego
2.    Żółtego sera (trochę mniej niż połowa całości)
3.    Soczewicy
4.    Przecieru pomidorowego
5.     Posiekanych oliwek
6.    Makaronu kukurydzianego
7.     Duszonych warzyw
8.    Sera
9.    A na serze wybrana dekoracja z oliwek (np.: w formie kwiatów)
Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na ok. 140C na ok. 30 min.
I zapiekanka gotowa
 
Ot, jak nasza wyglądała przed włożeniem do piekarnika:

I po wyjęciu:
U nas zapiekanki serwuję przeważnie obiadowo – na drugie danie.
Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *