Pierniczki korzenne: bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe.



Dzisiaj na szybko bo okres przedświąteczny bardzo zaganiany jest
My się od jakiegoś już czasu nimi zachrupujemy i tylko mam nadzieję, że zostanie ich chociaż trochę do samych Świąt
  A mowa o pierniczkach, których przepis znalazłam na smakoterapia.pl pod hasłem: aromatyczne pierniczki bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe.
U mnie ciut inna wersja mączna i bez skrobi: 
Pierniczki korzenne: bez glutenu, nabiału i cukru.
Składniki:
·        0,5 szkl. mąki jaglanej
·        0,5 szkl. mąki ryżowej pełnoziarnistej (lub u mnie: ¼ szkl. mąki z kasztanów i ¼ szkl. mąki z amarantusa)
·        0,5 szkl. mąki gryczanej
·        0,5 szkl. mąki kukurydzianej
·        2 łyżki siemienia lnianego
·        0,5 szkl. wody
·        6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub inny ulubiony tłuszcz)
·        0,5 szkl. (lub mniej) syropu daktylowego
·        2 łyżeczki karobu
·        Przyprawa do piernika:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki goździków (utartych w moździerzu)
- 0,5 łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu)
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (startej)
- 0,5 łyżeczki kolendry (utartej w moździerzu)
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąki zmieszać w misce. W garnuszku zagotować 0,5 szkl. wody, dodać siemię lniane i pogotować jeszcze ok. 4 min. na małym ogniu, aż siemię będzie ciągnące trochę tak jak świeże białko kurze. Do drugiego garnuszka wlać: olej, syrop, karob, przyprawę do piernika. Wymieszać, podgrzać i trochę przestudzić. Zawartość obu garnuszków połączyć i zblendować (mogą być grudki z siemienia lnianego). Gęstą, ciągnącą masę połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Odrywać kawałki ciasta i na podsypanej mąką gryczaną stolnicy, cienko je rozwałkowywać. Foremkami do ciasteczek wyciąć preferowane kształty pierniczków i ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia. Piec ok. 8 min. w 170C. Czas pieczenia uzależniony od grubości pierniczków (od 6 do 10 min.).
A takie nam cuda z nich wyszły:

Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *