Chipsy z jarmużu.


Ostatnio blogosfera zaszumiała chipsami z jarmużu Przepis na nie spotkałam w kilku miejscach i nawet do końca już nie pamiętam, z którego najpierw skorzystałam, gdyż wszystkie są dosyć podobne. 
A oto przetestowana przeze mnie wersja:
Chipsy z jarmużu. 
Składniki:
·        jarmuż (dowolna ilość, dowolnego rodzaju – tyle ile chcemy zrobić chipsów; wystarczy już kilka liści)
·        oliwa z oliwek
·        ew. sól lub inne ulubione przyprawy
Wykonanie:
Listki jarmużu rwiemy na kawałeczki (bez łodyg, które możemy potem wykorzystać np.: do zupy). Rozrzucamy je na blasze, na papierze do pieczenia i lekko skrapiamy oliwą z oliwek i ewentualnie obsypujemy lekko solą bądź innymi ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140C (na termo obieg) i suszymy ok. 10-16 min. Po 10 min. warto je obrócić, aby się równo suszyły. Od 10 min. też proponuję już je monitorować, aby się nie spaliły, gdyż czas pieczenia zależy od grubości liści, ich jędrności, no i oczywiście tego jak grzeje Wasz piekarnik. Powinny być idealnie wysuszone i chrupiące
Przerzucamy do miski i stawiamy na stół. 
I zdrowa przekąska gotowa
I w różnokolorowej wersji:
Moim Kozuchom ułożyłam taką oto Kreaturkę: jarmuż z jarmużowych chipsów, w wersji różnokolorowej
Jeżeli po raz pierwszy smak tych chipsów wyda Wam się nieco dziwny, to nie zrażajcie się. Następnego razu najprawdopodobniej będziecie się już nimi zajadać
Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *